Kreiranje online prodavnice: Ultimativni vodič za preduzetnike

 • Naslovna
 • Kreiranje online prodavnice: Ultimativni vodič za preduzetnike
Kreiranje online prodavnice: Ultimativni vodič za preduzetnike

Kreiranje online prodavnice postaje sve popularnije u Srbiji. Ova vrsta poslovanja omogućava vam da vaše proizvode ili usluge prodajete putem interneta i proširite bazu kupaca kako biste povećali profit. 

Bilo da želite da pokrenete novi biznis ili unapredite postojeći, kreiranje online prodavnice može biti sjajna opcija za vas.

Postoji mnogo faktora koje treba da uzmete u obzir. Važno je da: 

 • Odaberete adekvatnu platformu
 • Kreirate unikatni dizajn
 • Definišete proizvode koje ćete prodavati
 • Pripremite kvalitetan sadržaj
 • Optimizujete proces kupovine
 • Zaštitite podatke vaših kupaca prilikom online transakcija 
 • Kreirate marketinški plan za promociju online prodavnice

U ovom tekstu ćemo vam dati savete i smernice kako da uspešno pokrenete online prodavnicu i postignete ciljeve vašeg biznisa.

Objasnićemo vam i kako Green Advertising, naša full service marketinška agencija, može da vam ubrza ceo proces zahvaljujući Green Online Shop – platformi koju smo razvili razvili za potrebe malih biznisa.

Kreiranje online prodavnice: Ključni elementi

kreiranje online prodavnice

© Green Advertising: kreiranje online prodavnice za @sport

Kada planirate kreiranje online prodavnice, važno je da pažljivo razmotrite nekoliko ključnih elemenata kako biste osigurali uspeh vašeg poslovanja.

Poslovni model

Izrada online prodavnice podrazumeva razmatranje poslovnog modela koji ćete koristitii:

 1. Direktna prodaja – ovo je model u kojem prodajete svoje proizvode direktno kupcima.
 2. Posrednička prodaja – ovo je model u kojem prodajete proizvode drugih proizvođača ili dobavljača.
 3. Pretplata – ovo je model u kojem kupci plaćaju pretplatu kako bi dobijali proizvode svakog meseca ili periodično.

Ciljna grupa

Važno je da identifikujete ciljnu grupu kojoj se obraćate kako biste mogli da prilagodite vašu prodavnicu njihovim potrebama. 

Razmislite o sledećim pitanjima:

 • Ko su vaši potencijalni kupci?
 • Koje su njihove potrebe i preference?
 • Kako vaši proizvodi rešavaju njihove probleme?

Izbor proizvoda

Kada odaberete poslovni model i identifikujete ciljnu grupu, sledeći korak je izbor proizvoda koje ćete prodavati. 

Važno je da pažljivo razmotrite sledeće faktore:

 • Koje proizvode vaša ciljna grupa najviše traži?
 • Koje proizvode vaši konkurenti prodaju?
 • U čemu su vaši proizvodi bolji od proizvoda konkurencije?
 • Koje proizvode možete nabaviti po konkurentnim cenama?
 • Koje karakteristike čine vaše proizvode jedistvenim na tržištu?

Kada napravite selekciju važno je da pažljivo definišete cene i marže proizvoda kako biste osigurali profitabilnost i uspeh vaše online prodavnice.

Kreiranje online prodavnice: Tehnička implementacija

kreiranje online prodavnice

© Green Advertising: kreiranje online prodavnice za Beopanax

U ovom odeljku ćemo se fokusirati na tri važna elementa za uspešnu tehničku implementaciju: domen i hosting, izbor platforme i bezbednost podataka.

Domen i hosting

Domen predstavlja ime koje će biti korišćeno za pristup vašoj prodavnici, dok hosting predstavlja prostor na serveru gde će biti smeštena vaša prodavnica. 

Kada birate domen, bitno je da odaberete ime koje se lako pamti i piše. Hosting treba da bude pouzdan i brz, kako bi vaša prodavnica uvek bila dostupna i kako bi se stranice brzo učitavale.

Izbor platforme

Postoji mnogo različitih platformi za kreiranje online prodavnica, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane. Bitno je da odaberete platformu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i budžetu. 

Neke od popularnih platformi uključuju WooCommerce, Shopify, Magento, PrestaShop i naš Green Online Shop.

Kriterijum WooCommerce Shopify Magento PrestaShop Green Online Shop
Lakoća upotrebe Jednostavna instalacija i upravljanje za korisnike WordPressa. Tehničke veštine su korisne, ali nisu obavezne. Vrlo jednostavno za upotrebu, bez potrebe za tehničkim veštinama. Zahteva tehničko znanje, kompleksniji interfejs. Srednje jednostavna, ali nešto manje intuitivna od Shopify-a. Laka upotreba bez potrebe za tehničkim veštinama. Platforma prilagođena početnicima.
Troškovi Besplatan za osnovnu platformu, ali mogući su troškovi za dodatna unapređenja i hosting. Mesečne pretplate počinju od određenog iznosa. Dodaci i teme mogu takođe prouzrokovati dodatne troškove. Besplatan, ali hosting i dodaci mogu biti skupi. Besplatan, ali dodaci i teme mogu koštati. Hosting i SSL sertifikat su dodatni troškovi. Jednokratni za izradu same prodavnice uz kupovinu domena i hostinga. Mesečno održavanje i unapređivanje po zahtevu klijenta.
Brzina postavljanja Brzo postavljanje, posebno ako već imate WordPress sajt. Vrlo brzo postavljanje, bez potrebe za tehničkim veštinama. Složenije postavljanje, može zahtevati pomoć stručnjaka. Srednje brzo postavljanje, ali može zahtevati tehničko znanje. Brzo postavljanje od strane programerskog i dizajnerskog tima u roku od 14 radnih dana.
Prilagodljivost Visoka prilagodljivost zbog mnoštva WordPress tema i dodataka. Prilagodljivost ograničena na Shopify-ove teme i dodatke. API dostupan za programere. Visoka prilagodljivost, ali zahteva angažovanje stručnjaka. Prilagodljivost zavisna od teme i dodataka, solidna, ali ne toliko fleksibilna kao Magento. Visoka prilagodljivost, klijentu je na raspolaganju ceo tim za dalje unapređenje projekta.
Bezbednost Zavisi od hosting provajdera i dodataka. WordPress-ovi sigurnosni propusti mogu biti izazov. Visok nivo bezbednosti, automatski SSL sertifikat uključen u pretplatu. Visok nivo bezbednosti, ali može biti meta napada zbog popularnosti. Solidan nivo bezbednosti, ali zahteva pažljivo održavanje. Visok nivo bezbednosti, konstantan monitoring.
Održavanje Redovno ažuriranje WordPress-a, dodataka i tema. Automatsko održavanje od strane Shopify-a. Korisnik se manje brine o tehničkim aspektima. Zahteva redovno održavanje, posebno ažuriranje Magento-a. Redovno održavanje sistema, ažuriranje dodataka i tema. Održavanje se sprovodi po zahtevu klijenta. 
Podrška za mobilne uređaje Zavisi od teme i dodataka, ali većina je prilagođena mobilnim uređajima. Automatska prilagođenost mobilnim uređajima. Prilagođenost mobilnim uređajima, ali zahteva proaktivno održavanje. Prilagođeno mobilnim uređajima, ali zavisi od teme i dodataka. Automatska prilagođenost svim desktop i mobilnim uređajima.

Ova tabela ima za cilj da pruži osnovni pregled prednosti i mana svake platforme, ali je važno da uzmete u obzir specifične potrebe vašeg poslovanja i detaljno istražite svaku opciju pre donošenja odluke.

Bezbednost

Bezbednost vaše online prodavnice je od ključne važnosti kako bi vaši kupci i njihovi lični podaci bili zaštićeni.

Bitno je da odaberete platformu koja pruža sigurnosne funkcije kao što su SSL sertifikat, zaštita od DDoS napada i redovna ažuriranja softvera. Takođe, bitno je da imate jasnu politiku o zaštiti podataka i da redovno ažurirate lozinke i druge sigurnosne funkcije.

Uzimajući u obzir ove faktore, možete uspešno implementirati vašu online prodavnicu i pružiti svojim kupcima bezbedno i jednostavno iskustvo kupovine.

Kreiranje online prodavnice: Dizajn i korisničko iskustvo

kreiranje online prodavnice

© Green Advertising: kreiranje online prodavnice za YuAntiques

Kada kreirate online prodavnicu, važno je da obratite pažnju na dizajn i korisničko iskustvo. Sada ćemo podeliti neke od bitnih faktora koji će uticati na to da li će kupci ostati na vašoj stranici i obaviti kupovinu ili otići na sajt konkurencije.

Brendiranje

Prvo što treba da uradite je da osmislite vizuelni identitet vaše prodavnice. To uključuje izbor boja, fontova, logotipa, fotografija i drugih elemenata koje ćete koristiti na vašem sajtu. Brendiranje je važno jer izdvaja vašu prodavnicu od konkurencije i pomaže da kupci prepoznaju vaš biznis.

Navigacija i kategorizacija

Vaša prodavnica treba da bude jednostavna za navigaciju i da ima jasno označene kategorije i podkategorije proizvoda. To će kupcima olakšati pronalaženje željenih proizvoda i pomoći im da obave kupovinu brže.

Optimizacija za mobilne uređaje

Danas većina ljudi koristi pametne telefone i tablete za surfovanje internetom i kupovinu. Ako vaša prodavnica nije optimizovana za mobilne uređaje, kupci će imati problema sa navigacijom i obavljanjem kupovine na vašoj stranici što može značajno uticati na vaš profit.

Kreiranje online prodavnice: Plaćanje i isporuka

kreiranje online prodavnice

© Green Advertising: kreiranje online prodavnice za Hunter Fashion

Kada kreirate svoju online prodavnicu, važno je da definišete načine plaćanja i logistiku isporuke. U ovom odeljku, saznaćete koje su najpopularnije metode.

Metode plaćanja

Klijenti koji kupuju u vašoj online prodavnici žele da imaju što više opcija. Najčešće korišćene metode plaćanja u Srbiji su:

 • Plaćanje pouzećem
 • Plaćanje karticom
 • Plaćanje putem e-bankinga
 • Plaćanje putem PayPal-a

Preporučujemo da uključite sve ove varijante u svoju online prodavnicu kako biste olakšali kupovinu vašim klijentima i povećali prodaju. Takođe, imajte na umu da neke od ovih metoda plaćanja mogu zahtevati dodatne troškove, kao što su provizije banaka ili PayPal-a.

Logistika isporuke

Logistika isporuke je jedan od najvažnijih faktora u online prodaji. Klijenti očekuju brzu i pouzdanu isporuku vaših proizvoda. 

Evo nekoliko saveta:

 • Izaberite pouzdanog partnera. Postoji nekoliko kurirskih službi u Srbiji koje nude usluge isporuke. Preporučujemo da izaberete kompaniju koji ima dobru reputaciju i nudi konkurentne cene.
 • Definišite uslove isporuke. Uključite informacije o vremenu i troškovima isporuke i uslovima povrata proizvoda. Ove informacije treba jasno da istaknete na vašoj online prodavnici kako bi klijenti imali sve potrebne podatke pre kupovine.
 • Obezbedite praćenje isporuke. Klijenti žele da budu informisani o statusu svoje isporuke. Zato je važno da im omogućite da prate svoju pošiljku.

Savetujemo da se posvetite logistici kako biste osigurali pozitivno korisničko iskustvo i lojalnost vaših kupaca.

Kreiranje online prodavnice: Marketing i promocija

kreiranje online prodavnice

© Green Advertising: kreiranje online prodavnice za Anđeli Kolači

Kada ste kreirali online prodavnicu, potrebno je da privučete kupce. U ovom odeljku ćemo vam predstaviti neke od najefikasnijih marketinških strategija koje možete koristiti za promociju vaše online prodavnice.

SEO i content marketing

Optimizacija za pretraživače (SEO) je jedna od najvažnijih strategija za privlačenje kupaca na vaš online shop. To podrazumeva korišćenje ključnih reči u sadržaju kako bi se povećala vidljivost vašeg web shop-a na pretraživačima kao što su Google i Bing. 

Važno je da se fokusirate na relevantne ključne reči koje su povezane sa vašim proizvodima i uslugama.

Pored SEO-a, content marketing je takođe važan i podrazumeva objavljivanje kvalitetnog sadržaja na vašoj prodavnici, poput blogova, članaka i video zapisa. 

Društvene mreže i oglašavanje

Društvene mreže su odličan način za promovisanje vaše online prodavnice. Možete koristiti platforme kao što su Facebook, Instagram i TikTok za promociju vaših proizvoda i usluga. 

Oglašavanje na društvenim mrežama takođe može biti veoma korisno za akviziciju novih kupaca. Možete koristiti precizno targetiranje kako biste se fokusirali na određene grupe ljudi koje želite da privučete na vašu prodavnicu i time povećate prodaju.

Email marketing

Email marketing je još jedna efikasna strategija za promociju vaše online prodavnice. Možete koristiti email kampanje za segmentaciju korisnika i slanje obaveštenja o novim proizvodima, popustima i akcijama. 

Važno je da kreirate kvalitetan sadržaj i da personalizujete email poruke prema ponašanju kupaca, njihovim preferencijama i istoriji kupovine. Personalizacija čini poruke relevantnijim i povećava šanse za konverziju.

Kreiranje online prodavnice: Analiza i optimizacija

kreiranje online prodavnice

© Green Advertising: kreiranje online prodavnice za Nine West

Kada kreirate online prodavnicu, neophodno je da pratite performanse kako biste mogli da donosite informisane odluke o njenom daljem unapređenju. To uključuje praćenje relevantnih metrika kao što su broj poseta, stopa konverzije, prosečna vrednost narudžbine i slično. 

Praćenje performansi pomoći će vam da identifikujete nedostatke vaše prodavnice i da je optimizujete kako biste osigurali zadovoljstvo korisnika i povećanje vašeg profita.

Praćenje performansi

Postoji mnogo alata za praćenje performansi online prodavnice, ali Google Analytics (G4) i Google Search Console su najpopularniji. Ovi alati vam omogućavaju da pratite posete, konverzije, izvore saobraćaja, ponašanje korisnika i mnoge druge metrike. 

A/B testiranje

A/B testiranje je proces poređenja dve varijante istog elementa u vašoj prodavnici kako biste videli koja verzija bolje funkcioniše, od boje dugmeta za kupovinu do naslovne fotografije. A/B testiranje vam omogućava da donosite odluke na osnovu podataka, a ne pretpostavki.

Povratne informacije korisnika

Povratne informacije korisnika su dragocene jer vam omogućavaju da vidite stvari iz perspektive vaših kupaca. Možete koristiti alate kao što su ankete, komentari i evaluacije proizvoda kako biste prikupili informacije, poboljšali korisničko iskustvo i povećali zadovoljstvo kupaca.

Uz praćenje performansi, A/B testiranje i povratne informacije korisnika, možete optimizovati vašu online prodavnicu kako biste poboljšali poslovanje i povećali prodaju.

Kreiranje online prodavnice: Pravni aspekti

Pravni aspekti imaju izuzetan značaj za uspešno poslovanje vaše online prodavnice. Ukoliko ne poštujete propise možete imati izazov sa negativnim korsničkim iskustvom koje će rezultirati padom vašeg profita.

Zakonski zahtevi

Pre svega, potrebno je da vaša online prodavnica poseduje validan SSL sertifikat, koji garantuje sigurnost i privatnost podataka koje korisnici ostavljaju prilikom kupovine. 

Takođe, potrebno je da se prilikom kreiranja online prodavnice poštuju zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu potrošača. Na primer, morate da jasno navedete cene proizvoda, troškove dostave, kao i uslove reklamacije i povraćaja novca.

Pored toga, potrebno je da poštujete i zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu autorskih prava. To znači da ne smete da koristite tuđe fotografije, tekstove ili druge materijale bez dozvole vlasnika autorskih prava.

Zaštita privatnosti

Kreiranje online prodavnice podrazumeva i poštovanje određenih pravila koja se odnose na zaštitu privatnosti korisnika. 

Potrebno je da jasno navedete koje podatke prikupljate od korisnika, kako ih koristite i da li ih delite sa trećim stranama. Takođe, neophodno je da se korisnici informišu o korišćenju kolačića (cookies) i da imaju mogućnost da ih prihvate ili odbiju.

Kao vlasnik online prodavnice, morate da se pridržavate određenih standarda zaštite privatnosti, kako biste zaštitili podatke svojih korisnika od eventualnih zloupotreba ili krađa identiteta. 

To uključuje primenu određenih tehnoloških rešenja, kao što su enkripcija podataka, kao i pravilnu obuku zaposlenih koji se bave obradom ličnih podataka korisnika.

Kreiranje online prodavnice: Podrška i održavanje

Kreiranje online prodavnice nije jednokratni posao. Nakon što lansirate prodavnicu, potrebno je da obezbedite podršku i održavanje kako bi ste osigurali da prodavnica uvek funkcioniše glatko i bez problema za vaše korisnike.

Korisnička podrška

Korisnička podrška je ključna za održavanje zadovoljstva kupaca. Važno je da kupci mogu da dobiju podršku kada god im je potrebna, bilo da imaju pitanja o proizvodima ili probleme sa naručivanjem.

Obezbedite jasne informacije o tome kako mogu da kontaktiraju korisničku podršku na vašoj prodavnici, uključujući email, telefon i chat opcije.

Ažuriranja i backup

Važno je da redovno ažurirate vašu online prodavnicu kako bi kupci imali najnovije informacije o proizvodima i cenama. Obezbedite backup vaše prodavnice kako biste izbegli gubitak podataka u slučaju kvara sistema ili hakovanja.

Kako biste bili sigurni da vaš web shop uvek radi najbolje što može, možete angažovati stručnjake za podršku i održavanje. Oni će vam pomoći da održite vašu prodavnicu u vrhunskom stanju i brzo reagovati u slučaju problema.

Kako agencija Green Advertising može da vam pomogne

Razmišljate o pokretanju online prodavnice? Agencija Green Advertising je tu da vam pruži presudnu podršku u ostvarivanju vaših ciljeva. Sa više od 300 uspešno realizovanih projekata i 15 godina iskustva u industriji, predstavljamo vam ultimativno rešenje za izradu online prodavnica – Green Online Shop.

Univerzalno rešenje sa naprednim funkcionalnostima

Naša platforma pruža univerzalno rešenje sa svim potrebnim funkcionalnostima za uspešno vođenje vaše web prodavnice. Bez obzira da li prodajete proizvode ili usluge, tu smo da podržimo vaše poslovanje.

Godinu dana garancije bez skrivenih troškova

Kada se opredelite za saradnju s našom agencijom dobijate godinu dana garancije u pisanoj formi. To znači da se obavezujemo da će vaša online prodavnica besprekorno funkcionisati prema prethodno definisanim uslovima. U slučaju bilo kakvih izazova ili problema sa postojećim funkcionalnostima, posvećeni smo njihovom rešavanju bez dodatnih troškova.

Unikatan web dizajn prilagođen vašem biznisu

Vaše online prisustvo treba autentično da prenese suštinu vašeg brenda. Naš tim web dizajnera angažovan je u kreiranju jedinstvenih vizualnih priča, postavljajući temelje za prepoznatljivost vašeg biznisa.

Pregledan interfejs za lako upravljanje

Težimo jednostavnosti. Naš praktičan i pregledan interfejs pruža mogućnost čak i korisnicima bez tehničkog iskustva da jednostavno upravljaju svojom internet prodavnicom. Sve neophodne promene možete lako sprovesti sami. 

Potpuna integracija sa vašim poslovanjem

Vaša online prodavnica će biti potpuno usklađena sa svim aspektima vašeg poslovanja, uključujući maloprodajne lokacije, magacine i kurirske službe. Ovaj nivo integracije omogućava postizanje optimalne efikasnosti i sinhronizaciju internih procesa.

Brzo povezivanje sa platnim sistemima i ERP Integracija

Omogućavamo vam brzo povezivanje sa platnim sistemima Banca Intesa, Unicredit banke, Komercijalne banke, Raiffeisen banke, kao i integraciju sa PayPal-om radi efikasnih i bezbednih transakcija platnim karticama. 

Takođe, vašu online prodavnicu možemo lako povezati sa željenim ERP sistemom (Pantheon, Tradis, Luceed) putem API-ja, pružajući vam trenutni uvid u stanje zaliha u maloprodaji i magacinu.

Ovo automatsko usklađivanje podataka sa vašom internet prodavnicom eliminiše mogućnost nesporazuma sa kupcima, smanjuje rizik od grešaka zaposlenih, preprodaje ili gubitka inventara. 

Takođe, pruža vam detaljan uvid u performanse, što vam pomaže u analizi poslovanja i donošenju informisanih odluka.

SEO optimizacija za povećanje poseta

Naša agencija ozbiljno pristupa SEO optimizaciji, težeći tome da vaša prodavnica zauzme vodeću poziciju u rezultatima pretrage. Naš fokus je na povećanju vidljivosti web shop-a kako bismo privukli potencijalne kupce ka vašem online prostoru.

Bezbednost i zaštita podataka kao prioritet

Bezbednost vaših podataka je naš najviši prioritet. Primenjujemo napredne sigurnosne mere kako bismo osigurali zaštitu vaših informacija, omogućavajući vam poslovanje bez ikakvih briga o bezbednosti. 

Naša agencija posluje po međunarodno priznatoj ISO sertifikaciji, uključujući ISO/IEC 27001/2014 za bezbednost informacija i ISO/IEC 20000-1/2018 za informatičke usluge.

Kontinuirana korisnička podrška i edukacija

Nikada niste sami. Naš tim je dostupan da vam pruži podršku u svakom trenutku. Obezbeđujemo sveobuhvatnu dokumentaciju i uputstva za korišćenje Green Advertising CMS platforme, pokrivajući sve module, kako biste maksimalno iskoristili sve funkcionalnosti naše platforme.

Jednostavno finansijsko planiranje

Kreiranje online prodavnice ne mora predstavljati finansijski izazov. Naša ponuda obuhvata jednokratno plaćanje za izradu online prodavnice, uz troškove održavanja ili unapređivanja po vašem zahtevu. Ovo vam pruža potpunu kontrolu nad vašim budžetom, čineći proces transparentnim i prilagodljivim vašim poslovnim potrebama.

Započnite svoj online biznis sa Green Online Shop-om i uživajte u jednostavnosti, funkcionalnosti i uspehu u svetu online prodaje. 

Kontaktirajte nas danas za više informacija.

Zaključak

U ovom vodiču ste naučili kako da kreirate online prodavnicu i pokrenete svoj online biznis. Kreiranje online prodavnice je lakše nego što mislite, a pruža vam priliku da proširite svoje poslovanje i dostignete globalnu publiku.

Kako biste kreirali uspešnu online prodavnicu, važno je da se fokusirate na kvalitetan sadržaj i odličnu navigaciju. Obratite pažnju na dizajn prodavnice, kvalitet fotografija proizvoda i napišite opise proizvoda koji će biti jasni i precizni.

Takođe, važno je da pratite trendove i da se prilagođavate potrebama vaših kupaca. Uvek budite spremni da unapredite svoju prodavnicu i poboljšate korisničko iskustvo.

Konačno, važno je da se fokusirate na marketing i promociju vaše online prodavnice. Koristite društvene mreže, Google oglase i email marketing kako biste privukli nove kupce i zadržali postojeće.

Uz pravu strategiju i kvalitetan sadržaj, vaša online prodavnica može postati uspešan biznis koji će vam doneti veliku zaradu. Uz stručnog partnera ovaj proces postaje još lakši.

Kontaktirajte nas za besplatnu konsultaciju.